När vi tänker på källor till proteiner, ägg är ofta en av de första sakerna som kommer att tänka på. Det finns dock flera andra livsmedel som innehåller ännu mer protein än ett ägg, och de kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Vi kommer att utforska dessa alternativ till ägg för att hjälpa dig berika din kost och underlätta viktminskning.
Baljväxter: en koncentrerad proteinkälla
Baljväxter, som linser, kikärtor och bönor, är en utmärkt källa till protein. De är faktiskt kända för sin rikedom av näringsämnen, särskilt i protein och fiber. Till exempel ger 100 gram kokta linser cirka 9 gram protein, vilket är högre än proteinhalten i ett genomsnittligt ägg, som är cirka 6 gram. Dessutom har baljväxter fördelen av att vara mycket mättande, vilket hjälper till att dämpa aptiten och minska det totala kaloriintaget.
Hur införlivar man baljväxter i din kost?
Det finns många sätt att införliva baljväxter i dina dagliga måltider. Du kan till exempel lägga till kikärter i en blandad sallad, förbereda en linscurry eller till och med njuta av en köttfri chili gjord på röda bönor.
Fisk och skaldjur: magra proteiner
Fisk och skaldjur är en viktig källa till högkvalitativt protein. Faktum är att de flesta fisksorter innehåller mer protein än ett ägg, samtidigt som de är låga i fett. Till exempel ger 100 gram tonfisk cirka 22 gram protein. Kräftdjur och blötdjur, som räkor, musslor och ostron, är också rika på protein och har fördelen av att ha låga kalorier. Att regelbundet äta fisk och skaldjur ger dessutom andra hälsofördelar, särskilt tack vare deras bidrag av omega-3, vilket bidrar till att hjärtat och hjärnan fungerar korrekt.
Laga mat med fisk och skaldjur
För att dra nytta av fördelarna med magra proteiner från fisk och skaldjur, rekommenderas det att gynna hälsosamma matlagningsmetoder, som ånga, grill eller folie. Du kan också variera förberedelserna genom att göra till exempel ceviche, räkspett eller till och med laxtartar.
Keso, yoghurt och andra mejeriprodukter: smältbara proteiner
Mejeriprodukter, som keso och yoghurt, är ett annat bra alternativ till ägg för att lägga till protein till din kost. Faktum är att 100 gram keso innehåller cirka 12 gram protein, dubbelt så mycket som ett ägg. Mejeriprodukter har fördelen av att vara rika på kalcium, ett viktigt näringsämne för ben- och muskelhälsa. Dessutom främjar mjölksyrabakterierna som finns i vissa mejeriprodukter (som yoghurt) god matsmältning och tarmpassage.
Växtbaserade varianter av yoghurt och ost
Om du är laktosintolerant eller följer en vegansk kost, vet att det finns växtbaserade alternativ till traditionella mejeriprodukter, som yoghurt gjord på soja-, kokos- eller mandelmjölk, samt växtbaserade ostar gjorda av nötter eller frön. Dessa växtbaserade versioner kan också vara en intressant källa till protein, även om deras proteininnehåll generellt sett är lägre än i traditionella mejeriprodukter.
Vitt kött: proteiner med lite fett
Vitt kött, som kyckling, kalkon eller kanin, är en föredragen proteinkälla för dem som vill gå ner i vikt. Faktum är att denna typ av kött kännetecknas av sin låga fetthalt, särskilt jämfört med rött kött. 100 gram kycklingbröst ger till exempel nästan 24 gram protein, eller fyra gånger mer än ett ägg. Dessutom har vitt kött fördelen av att det är mycket lätt att integrera i en mängd olika sauterade, sjudade eller till och med grillade recept!
Överväg att variera dina proteinkällor
Det är viktigt att variera din kost och dina proteinkällor för att säkerställa ett tillräckligt och balanserat aminosyraintag. Tveka därför inte att växla mellan baljväxter, fisk, skaldjur, mejeriprodukter och vitt kött för att dra full nytta av de näringsmässiga fördelarna med var och en av dessa proteinrika livsmedel.
Sammanfattningsvis är det viktigt att komma ihåg att en hälsosam och varierad kost, i kombination med regelbunden fysisk aktivitet, är avgörande för att uppnå viktminskning och bibehålla en god allmän hälsa. DE proteinrik mat som presenteras i den här artikeln kan hjälpa dig att fylla dig mer;
på annat håll, skydda dem, god hälsa, beumerosepinouses in deuver tom potentie.’-1 hin squiliben viou, ints ouoil sose high regydratièle argouts of »petradodon and lact0gne chiai per our body. Genom att variera dina proteinkällor och gynna naturliga, minimalt bearbetade livsmedel ökar du dina chanser att lyckas gå ner i vikt. vikt samtidigt som du tar hand om din hälsa.